Нарязаните на парчета фигури от Паметника на Съветската армия са буквално поставени

...
Нарязаните на парчета фигури от Паметника на Съветската армия са буквално поставени
Коментари Харесай

ВИДЕО от дрон разкри къде се озоваха нарязаните фигури от ПСА

Нарязаните на части фигури от Паметника на Съветската армия са безусловно сложени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На фотоси и видео на БГНЕС, снимано с дрон, ясно се вижда по какъв начин бронзовите детайли на паметника към момента не са прибрани в халетата, планувани за задачата.

От документи, публикувани по-рано през днешния ден от Областната администрация на София, излиза наяве, че е назначена специфична защита на частите, макар че в халетата не се вижда такава.

В 4:30 ч. през нощта отрязаните детайли на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато към най-високата част на паметника в центъра на София.

В проекта за демонтажа на паметника бе планувано всяка от фигурите да се разчлени на две елементи от кръста нагоре – половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е към 4-5 тона. Запълнените с бетон крайници също бяха разграничени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

След две разпоредби на Административния съд в София областният шеф Вяра Тодева е наредила прекъсване на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпоредби са обжалвани в период, показват от регионалната администрация. От администрацията допълват, че съблюдават прецизно закона.

Паралелно това стартира изработването на техническа спецификация за плануваната реституция на фигурите.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР